http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Fripturi"

Friptură de vită la cuptor cu costiţă şi sos de vin roşu

Timp de preparare: 3 h 30 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 1 kg pulpă de vită, 200 g costiţă afumată, 2 pahare mari de vin roşu sec, 4 linguri de pastă de tomate, 1 lingură de untură, 1 ceapă, 1 ţelină potrivită, 2-3 morcovi, 1/2 căpăţână de usturoi, cimbru, 2 foi de dafin, pătrunjel, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: Încingeţi untura şi uleiul într-o cratiţă încăpătoare (care să poată fi pusă după aceea şi în cuptor). Adăugaţi costiţa tăiată cum doriţi (cubuleţe sau bastonaşe), ceapa şi usturoiul tocate, morcovul şi ţelina tăiate mărunt (sau date prin răzătoarea mare). Căliţi-le pe toate 2-3 min.

Puneţi şi bucata de carne, pe care va trebui să o întoarceţi pe toate părţile, până se rumeneşte un pic. Parfumaţi cu cimbru şi dafin, turnaţi vinul şi lăsaţi totul să fiarbă până când sosul scade cam la jumătate.

Adăugaţi sosul de roşii şi atâta apă caldă (sau, mai bine, supă) cât e necesară ca să acopere carnea (e bine ca vasul în care faceţi friptura să fie de dimensiuni cât de cât apropiate cu ale bucăţii de pulpă).

Puneţi capacul şi băgaţi cratiţa acoperită în cuptor, unde friptura de vită trebuie să stea, la foc mic, cam trei ore (sau până când, după cum spuneam, se topeşte în gură). În ultima jumătate de oră (cu aproximaţie, fireşte) daţi jos capacul, să se rumenească un pic.

La final, scoateţi carnea pe un platou, daţi sosul prin sită (sau mixaţi-l), puneţi-l pe aragaz să mai fiarbă niţel, reglaţi de sare şi piper, mai turnaţi un strop de vin (să se învioreze un pic parfumul), turnaţi o parte peste carnea tăiată felii nu prea subţiri (restul în sosieră), presăraţi un pic de pătrunjel.